Menu

Statikus weboldalak felépítése, adattárolása

Tudta, 2017. januárjában az Interneten 1 800 047 111 webhely válaszolt egy keresésre, amely 6 328 006 számítógépen futott? Ebben a nagy információ mennyiségben eligazodni rendkívül nehéz, és azt elérni, hogy költséghatékonyan az az információ is megjelenjen, ami a mi vállalkozásunkat ismerteti az Interneten, igazi kihívás!

Sok megoldás létezik az adatok, információk Interneten történő közzétételére. Ezek mindig valamilyen szerver számítógépet használnak, de különböző módon:

  • Dedikált számítógépen, dedikált szerver a saját adatainknak (fizikai szerver az Internetre kötve).
  • Virtuálizált számítógépen, dedikált szerver a saját adatainknak (saját vagy bérelt szerveren több virtuális gép futtat egy-egy szerver programot).
  • Fizikai vagy virtuális szerveren több webhely-lyel osztozunk (webtárhely szolgáltatás).
  • Felhő szolgáltatásban csak tárhelyet bérlünk.

Mire számíthatunk, ki nézi az adatainkat?

Az alábbi ábra megértéséhez egy magyarázat: „bot” ami a robot szó rövidítése az Interneten azon programok összefoglaló neve, amelyek a webhelyek tartalmát különböző célból olvassák.


(Forrás: Incapsula blog)

Az első meglepő adat, többségében nem emberek fogják olvasni az adatainkat! A „jó” robot, például ilyenek a kereső programok (pl. a Google), amelyek abból a célból olvassák az oldalt, hogy a kereső személy később ránk találjon. Azaz ez a mi érdekünk is. A „rossz” robot sokféle lehet, például a hacker-ek használnak ilyeneket. Sajnos ez a statisztika, egy nagy általános statisztika, de a kisebb webhelyekre az arány sokkal rosszabb!

Mi ebben a kihívás?

Látjuk, minél kisebb egy webhely arányaiban, annál nagyobb a robotok által okozott terhelés, és a forgalom meghaladhatja a 90%-ot is. Mit jelent ez? Csak azért kell nagyobb erőforrást bérelnünk vagy vásárolnunk, hogy a csomó robot forgalmát elviseljük, akkor is, ha csak 10-20 ember látogatja meg a webhelyünket naponta!

A másik gond a sebesség. Bármilyen tartalom kezelő rendszert használunk, annak csak akkor van értelme, ha a webhelyünk tartalma viszonylag sűrűn változik. Például naponta. Ekkor ki tudjuk használni egy tartalomkezelő rendszer tulajdonságait. De mi a helyzet, ha a tartalom csak ritkán változik, mondjuk havonta vagy csak évente? Esetleg egy lezárt projekt eredményeit mutatjuk be, amely már soha nem fog változni? Ekkor érdemes elgondolkozni az ún. statikus webhely technológián.

Ajánlatunk statikus webhely használatára

A Total Cloud Consulting az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatásait felhasználva az ún. Simple Storage Services (S3) és a CloudFront szolgáltatás (Content Delivery Network) felhasználásával segíti statikus webhelyek kialakítását. A statikus webhely természetesen kombinálható, összekapcsolható a „hagyományos” dinamikus oldalakkal, oldalrészekkel is.

Miért éri ez meg vállalatának?

Ennek a megoldásnak sok előnye van:

Nincs szükség semmilyen szerverre, nem terhelődik túl, nem kell fizetni olyan szolgáltatásért, amelyre nincs szükség.

Az AWS szolgáltatásai védelmet nyújtanak a rosszindulatú robotok ellen, ezzel nekünk nem kell foglalkozni.

Az adataink nagy biztonságban vannak. Annak az esélye, hogy egy adatunk elvesszen minimális. Egy adat elvesztése 1000 billió évenként várható!

Költséghatékony megoldás, csak annyi adatért fizetünk, amennyit valójában közzé is teszünk! Nem kell különböző kapacitású csomagokat vásárolni, ha kevesebb adatunk lesz akkor kevesebbet fizetünk azonnal.

Minden olyan megoldás továbbra is működik, amely nem igényel központi adatbázist (mint például egy webáruház).

MILYEN SZOLGÁLTATÁSOKKAL BÍZHAT MEG BENNÜNKET?

A felhő informatika kialakításában a szakértelem a legfontosabb ismérv. Az AWS egy egyedülállóan hatékony megoldás, segítünk, hogy hasznosítani tudja.
Tervezünk, megvalósítunk, üzemeltetünk.

Szolgáltatásaink